dinsdag 19 november 2013

Ietsje te veel morfine 3

Nog een reactie in de Volkskrant 19-11-2013), ook naar aanleiding van de zaak-Nico Tromp en met name naar aanleiding van het interview met de weduwe van die huisarts in Nieuwsuur d.d. 9-11-2013. RenĂ© den Ouden berichtte over de dood van zijn vader, en de koppenmaker van de krant zette er boven:  'Niet de wet maar het geweten geeft doorslag bij euthanasie'.



Ook hier een arts met mededogen.

Het geweten is in het huidig tijdsgewricht een heikele zaak. Veel politici en bestuurders hebben het net zo min als veel bedrijfskapiteins en hun staf, maar sowieso kan men van mening verschillen over wat het geweten voorschrijft.
Een diepgelovige (christen of  moslim of wat dan ook) denkt daar wellicht anders over dan iemand die vooral bij zichzelf en zijn medemensen te rade gaat. Een diepgelovige heeft immers een soort wet (godsdienstig voorschrift) verinnerlijkt. Nu staat er in de Bijbel, Koran of Theravada natuurlijk niets over het toedienen van pijnstillers, dus zal menig diepgelovig dokter toch bij dominee of zichzelf te rade moeten gaan. De praktijk wijst uit dat hij (meestal, heel soms een zij) niet houdt van onzekerheid en het toedienen van een dodelijke dosis pijnstiller niet op zijn geweten wil hebben, hoe zeer de stervende ook lijdt.

René den Ouden zegt het niet, maar het geweten dat hij bedoelt is dat van de zelfstandig denkende mens.

En overigens heeft hij gelijk dat je niet alles kan vangen in wetten en voorschriften.

En dat interview met Anneke Tromp? Zien! Van geweten gesproken... Maar het zal de diepgelovige niet raken, vrees ik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten