dinsdag 15 oktober 2013

Ietsje te veel morfine

Opvallend bericht in de Volkskrant 15-10-2013: 'Huisarts pleegt zelfmoord na schorsing door inspectie vanwege te hoge dosis bij palliatieve zorg', ondertitel (in grotere letters, dat wel) 'Onrust onder artsen na suïcide van collega'.
De huisarts, Nico Tromp (Tuitjenhorn), diende in augustus een 59-jarige kankerpatiënt op zijn sterfbed een dosis morfine toe. Korte tijd later overleed de man. De huisarts werd zes dagen voor zijn zelfmoord geschorst door de inspectie na een melding over zijn handelen. Die melding kwam van een collega-arts uit het AMC, wier naam kiesheidshalve niet wordt vermeld.
De avond dat huisarts Tromp bij zijn patiënt werd geroepen, had de man het erg benauwd. Volgens zijn weduwe dreigde de man te stikken en wilde hij niet verder meer.
Toen de arts binnenkwam, zei hij volgens de weduwe: 'Man, man, wat ben jij er slecht aan toe, hier moeten we snel wat aan doen.' Daarna meldde hij dat hij iets ging halen.
De familie van de man is tevreden. 'Hij heeft hem geholpen', zei de weduwe tegen RTV Noord-Holland. 'We zijn blij dat het zo is gegaan. Mijn man kon niet meer, hij was op. Ik vind dat dokter Tromp het goed gedaan heeft.'

Maar die verklikker, want zo kunnen we haar wel noemen, dacht er anders over, en de haar begeleidende artsen ook. Ze deden aangifste bij de Inspectie.
Na de melding kwam de inspectie in actie en schakelde het openbaar ministerie in. Daarop vielen meerdere rechercheurs tegen middernacht bij de arts binnen. De man werd urenlang verhoord, in aanwezigheid van de inspectie. Ook de weduwe van de patiënt werd drie dagen na de begrafenis van haar man urenlang gehoord door de politie.
De inspectie stelde de huisarts op 2 oktober op non-actief. Volgens de dienst had hij 'onzorgvuldig gehandeld en richtlijnen genegeerd'. 'De inspectie heeft geen vertrouwen in verantwoorde zorgverlening door huisarts Tromp', aldus het bevel op de site.

Na de inval van de politie raakte de huisarts kennelijk zeer in de war. Zes dagen na de schorsing pleegde hij zelfmoord. Tromp stond bekend als een arts die hart had voor zijn patiënten. Zijn praktijk werd bedolven onder de bloemen.

Onder artsen in Nederland ontstond commotie. 'Veel huisartsen vragen zich inmiddels af of ze nu ook zomaar de politie aan de deur kunnen krijgen als ze aan palliatieve zorg doen', zei Hans Gimbel, voorzitter van de huisartsengroep in Heerhugowaard. 'Deze huisarts is als een crimineel behandeld.'
Huisartsen vragen zich nu massaal af hoeveel morfine ze mogen spuiten bij deze patiënten, stelde hij. 'Wat mag nog wel, en wat mag niet? Als je zelf voor zo'n patiënt staat, en iemand lijdt, dan moet je iets doen. Maar niet elke patiënt past precies in de protocollen. Dit geeft grote onzekerheid, zolang de inspectie niet zegt wat er is gebeurd.'
Ook hoofd huisartsopleiding van de VUmc, Nettie Blankenstein, zag grote beroering onder artsen. 'Aan een stikkende patiënt morfine toedienen, is verantwoord medisch handelen. Of het volgens de regels was, dat is nog de vraag. Maar dat hier zo agressief op wordt gereageerd, alsof je een misdadiger bent, dat is erg bedreigend.'

Gelijk hebben ze. Nico Tromp is vermoedelijk het slachtoffer geworden van miereneukende zwartkousen en botte politiemensen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten